top of page
Search

Selen Önal Tanner '96

İş İnsanı



Hangi dönemde İtalyan Lisesi’nde okudunuz?

Ortaokulu İtalyan Kız Ortaokulu’nda okudum. 1992 yılında da İtalyan Kız Ortaokulu’ndan mezun olup İtalyan Lisesi’ne geçtim. Lise mezuniyet yılım 1996.

İtalyan Lisesi'nde okumayı neden tercih ettiniz?

Çocukluk yıllarımda babamın yakın arkadaşı İtalyan ressam Ennio Zattarin sıkça ziyaretimize gelirdi. Kendisini çok seviyor ve çalışmalarına hayranlık duyuyordum. Ailemin işi ve küçük yaşta gittiğim okullar dolayısıyla her ne kadar yabancı uyruklu geniş bir çevrem olsa da hiçbiri bende İtalyan dili ve kültürünün yarattığı etkiyi yaratmamıştı. Bu etkiyle de kolej sınavlarına çok kararlı girdim. Farklı okullarda kayıt sıram gelmiş olmasına rağmen bekledim ve okulların açılmasına iki gün kala yedek listeden İtalyan Kız Ortaokulu’na kaydoldum. Yıllar sonra İtalyan okulları tercihini oğlum için yaptım ve o da anaokulundan başlayarak İtalyan Konsolosluğu’nun ilk ve ortaokulunda öğrenim görüyor. İtalyan Lisesi’nin imkanlarından çokça yararlanıyorlar. Zaten kısa zamanda IMI’ye geçişi olacak. Kendisini aynı tiyatro salonunda izlemek, okulumuz koridorlarında görmek beni çok mutlu ediyor. Son on yıldır da veli olarak öğretmen/veli görüşmeleri için okula gidip geliyorum. Her gidişimde de öğrencilik yıllarımda kantini işleten Burhan Ağabey’in büfesinde mutlaka bir tost yiyorum.


Kendinizden bahseder misiniz?

Liseden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi MIS bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. 2001 yılında mezuniyetimin ardından Atıktan Enerji Üretim alanında ‘gazlaştırma’ prosesiyle Ar-Ge faaliyetlerine başlayacak bir oluşum ilgimi çekti. Projenin ilk personeli oldum ve üst yönetim kadrolarında yer aldım. Türkiye’de henüz mevzuat altyapısı olmayan, sektörü oluşmamış fakat gelecek gördüğüm bu alanda çalışmalarım devam ederken eğitimimi farklılaştırmam gerektiğini düşündüm. 2000’lerin başında bugün olduğu gibi çok bilinirliği olmayan “sürdürülebilir kalkınma” bakış açısıyla İş Yönetimi ve Çevre Sosyal Bilimler alanlarında EKO-Etiketler ve Yerel kaynaklarla bölgesel yenilenebilir enerji üretimi modeli üzerine yoğunlaşarak Işık Üniversitesi’nde İşletme, Boğaziçi Üniversitesi’nde Çevre Sosyal Bilimler alanlarında olmak üzere çift yüksek lisans tamamladım. Atıktan Yenilenebilir Enerji Üretim Ar-Ge faaliyetlerinin başarıyla tamamlanıp ticarileşme sürecini yönettikten sonra yenilenebilir enerjinin yanına atıktan farklı kaynakların geri kazanımı süreçlerini de ilave ederek Türkiye’de üretim sanayiine hizmet veren ‘EkoParklar’ı kurduk. “Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Daha Temiz Üretim Merkezi”nin çeşitli projelerinde danışman olarak görev alırken, 2013 yılında, kendimi, Türkiye’de o dönemde yeni yeni duyulan “E-atık Yönetimi” konusunun merkezinde buldum. Burada, iş modelinin oluşturulmasından, kamuoyunda farkındalık yaratmaya kadar çok yönlü düşünüp sıfırdan sistem kuracağım bir alanda tekrardan konumlanmış olmanın heyecanını hala yaşıyorum. Kurgulamış ve yönetmekte olduğum sistemle hepimizin aşina olduğu markaların tekno atıklarının ekonomiye ve çevreye geri kazandırılmasını sağlıyorum. Burada bahsettiklerime ilave birçok işi yapmaya, yönettiğim ekiplerle firmalara 2001 yılından bu yana sürdürülebilir kalkınma alanında yol göstermeye, hayata geçirmelerine destek olmaya devam ediyorum. Yoğun çalışma ve eğitim temposu içerisindeyken, Walker Tanner’la kıtalararası ilişkimizi 2007 yılında evlilikle bağlayıp mesafeleri kaldırdık. Biri manevi, biri biyolojik iki oğlumuz var. Walker, İstanbul’da IB programı bulunan köklü bir okulda ‘Theory of Knowledge Coordinator’ olarak görev yapıyor. Noah, bilişim alanında kariyer yapmaya hevesli. Tyree Mehmet ise Sualtı Arkeoloğu veya Marine Zoologist olmak istiyor. Ailemin erkeklerinin su altı hevesi kendimi sürekli dalış seyahatlerinde bulmama neden olurken ben doğa yürüyüşlerini tercih ediyor, sahipsiz hayvanların yaşamlarını kolaylaştıracak faaliyetlerde bulunuyorum.

İtalyan Lisesi'nin hayatınızdaki yerini nasıl tanımlarsınız?

İtalyan Lisesi’nde geçirdiğim yılların hayatıma katkısı çok fazla. Çalıştığım yenilikçi alan ve İtalyanca bilgim sayesinde 2006 senesinde Rotary Federasyonu Genç Profesyonel Değişim bursiyeri olarak bir süreliğine İtalya’ya gittim. Atık yönetimi ve yenilenebilir enerji üretim santrallerini ziyaret edip birlikte toplantılara katıldığım iş insanlarına Türkiye’deki yenilikleri tanıtma fırsatım oldu. Avrupa ülkelerinin çevre politika ve uygulamalarında öncülük eden İtalya’nın Lombardia bölgesinde üst teknolojileri, Nobel ödüllü yönetim sistemlerini inceleyip ülkeme taşıma şansım oldu. İtalyan Lisesi’nin geniş yelpazede öğretilerinin hayatımızdaki dayatmalardan ziyade alternatiflerine eğilmemde katkısı çok oldu. Yabancı bir ülkede, azınlık okulunda bir ergen olarak öğrenmeye çalıştığınız Latince için destek olabilecek kişi arayışında çareyi civardaki kilise rahiplerinden yardım almakta bulabiliyorsunuz. Buna benzer örnekler sayesinde İtalyan Lisesi’nin beni çok farklı tecrübelerle hayata hazırladığını düşünüyorum. IMI ve sonrasında mezuniyetimle kurduğum dostluklarım hayatımda önemli bir yere sahip. Okul yıllarındaki sıcaklığımız şimdi çocuklarımızın arkadaşlıklarına yansıdı. Okulumuzun verdiği eğitimin yanı sıra, istediğine ulaşabilme ve bilgiyi kullanabilme becerisi, az öğrenci ama çok mezun sayısı ile farklı alanlarda kendini yetiştirmiş birçok okuldaşa erişebilme gücümüz IMI mezunları olarak hepimizde var.

Bir okuldaşımız size nasıl ulaşabilir?

Okuldaşlarımızın birçoğunun kariyerlerini enteresan alanlarda sürdürdüğünü biliyorum. IMI’nin esnek yapısının, müfredatın, öğrenci / öğretmen / kurum çalışanları arasındaki iletişimin bunda katkısı olduğunu düşünüyorum. Okul tanıtım günleri, öğrencilere çalıştığım alanlarda bilgi aktarım sunumları için IMI’ye davet edildiğim zamanlar oluyor, aksatmadan katılmaya özen gösteriyorum. Ayrıca, IMI öğrencileri sürdürülebilirlik uygulamaları kulübü için başlattığımız bir mentörlük projemiz de var. Yakın gözlemlerim gelecekteki mezunlarımızın da çok özellikli gençler olacağını gösteriyor. Okuldaşlarımız bana selen.tanner@gmail.com mail adresimden ulaşabilirler. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının uygulanması, çevre ve yenilenebilir enerji alanlarında yapılacak yatırımlar, e-atık bağış kampanyaları düzenlenmesi, staj imkanları gibi konularda destek olabilirim. Ayrıca; doğa yürüyüşü ve sahipsiz hayvanlara gönüllü yardıma her zaman varım.



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page