top of page
Search

Galip Bilgin '81

Otomobilci

Hangi dönemde İtalyan Lisesi’nde okudunuz?

1969-81 döneminde okudum, uzun ve keyifli bir tahsil yaptım. Özellikle iki okul birleşince lise çok zevkliydi. İtalyanca’yı orta 3’de Firenze’de gittiğim kültür ve lisan okulunda doğru dürüst öğrendim. Firenze’den döndüğümde "Mezzo Italiano" idim, o kültürü de almıştım. Her şeyin başına ‘H’ koyarak konuşuyordum. Hoha Hola, hasa...


İtalyan Lisesi’nde okumayı neden tercih ettiniz? İtalyan Lisesi’ni ve High School’u kazanmıştım. İngilizceyi nasıl olsa öğrenecektik. İtalyanca daha sempatik gelmişti. Aslında ailem Alman ekolüydü. Babam Alman Lisesi, annem Avusturya Lisesi’ndendi. Bu nedenle evde uzun süre Almanca ve de İngilizce özel ders aldım. Ama pişmanım, keşke İtalyan Lisesi’nde Fransızca alsaydım. İngilizceyi sonradan küçümsediğim için fazla önem vermedim. Ben, Latin tarzına bayılırım.

Biraz kendinizden bahseder misiniz? Dedemin babası, Abdurrahman Arif Bey 'den gelen, Selanik'te 1895’te başlayan, daha sonra İzmir’de devam eden Yeni Asır Gazetesi’nin İstanbul bürosunda 1982’de çalışmaya başladım. Dinç Amcamın hedefi Yeni Asır’ı o zaman için İstanbul'da çıkartmaktı. Ciddi bir gazete olması ve dağıtımda sabote edilmesi sebebiyle olmadı. O dönem ucuz satılan, bol fotoğraflı gazeteler dönemiydi. Yeni Asır yerine Sabah tuttu. Yıl 1985. Otomobil benim canımdır. Otomobil kullanmaya 11 yaşımda başladım. Şimdi 109. otomobilime biniyorum. Bunlardan en az 15’i 100 bin km’yi devirmiştir, dolayısıyla 3 milyon km otomobil kullanmışımdır.

Otomobil ile gazeteciliği birleştirdim ve kendi imparatorluğumu kurdum, bugünkü anlamda otomobil basınını başlattım. 1991’de ilk haftalık otomobil dergisi "Oto Haber’i çıkarttım. Haftalık 52 bin adet bastığımızı bilirim. En çok satan Aktüel Dergisi’ni geçiyordu. Tabii 1980’den sonra her akşam Renç Koçibey’ in evine giderek bu işin eğitim ve kültürünü aldım.

Benim iyi bir "otomobilci" olarak _ki bu kelime ile anılmak istiyorum_ İtalya 'daki ( Automobilisti ) gibi, ralli de yapmam lazımdı. Ralli hayatım İtalyan Lisesi'nde, Ahmet Hasbay ve Ziya Aktan (Takometre Ziya) ile konuşmalarımızla başladı ve Ahmet Hasbay ile 1981 Türkiye Ralli’sine girdik. Bizim ekolün farkı ‘ Otomobil Sporu’ demesidir. Renç Koçibey’in bana imzaladığı fotoğrafların arkasında ‘Otomobil Sporlarında başarılar dilerim’ yazar. Yeniler ise ‘Motor Sporları' der, federasyon kurulduktan sonra başlayanlar. 1986'dan beri Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYIAD) kurucu 7 üyesinden biriyim. Eşim Arzu da benim gibi yarışçı ruhludur, yelken yarışçısıdır.

Okulumuzun hayatınızdaki yerini tanımlar mısınız?

Çooook. Yani herşeyim… Annem, Hollanda kökenli olduğu için ve hepimiz ailede Batı tahsili aldığımız için ben Avrupa' ya hayranımdır. Köklülüğüne, geleneklerine. Amerika sonradan görme gelir bana. Avrupa bana göre, doğusunda İtalya’ya kadardır.

Medya Plaza’daki otomobil imparatorluğum Sabah Gazetesi'nde otomobil üzerine köşe yazıları, Ali Karacan ile ilk Türkçe Auto Katalog, ATV’de ‘Direksiyon’ Demir Bükey ile ‘Klakson’, ‘Yaşasın Hayat’ gibi trafik eğitici programlarım senelerce sürdü. Bu arada 1997-2000 yılları arasında İstanbul Otomobil Sporları Kulübü başkanlığım ikinci başyapıtım olup, ralliler düzenledim. Binlerce kişinin izlediği Fenerbahçe'den startla yapılan Gece Rallisi’ni ralliye teşvik amacıyla yaptık, ilk kez yarışan ve en iyi dereceyi yapana sıfır km’de Renault 12 verdik. Üst üste 3 sene Park Orman’da yaptığımız Dinozorlar Rallisi de unutulmazlardandır.

Super Sport Car’larda (Porsche, Ferrari) Türkiye’de tek, dünyada 800 tane olan, tavsiye edilen test pilotu gazetecilerden biriydim.

Ralli’ye nasıl başladım? 1969'da, bir delinin, Renç Koçibey’in yokuş aşağı çılgınca hızlı giderek bugünkü anlamda ilk ralliyi Anadol ile kazandığını duymuştum. Konu meclise bile taşınmıştı. Nasıl olur da bir Anadol, BMW’ yi geçerdi diye. Detaylı anlatımı yayınlayacağım kitabımda var. 1972'de Engin Serozan, bizim evdeki standard Renault 12’nin aynısı ile Günaydın Türkiye Rallisi’ni kazanınca ralli aşkım başladı. 1973 Levent Pekün, 1974 Faruk Süren, 1975 Aytaç Kot’un R12’lerle kazanması ve 1976’da Renç Koçibey’in Murat 124 ile kazanması onları benim hayal kahramanlarım yaptı. Ayrıca Demir Bükey ve Berç Arhanyan da hayal kahramanlarımdı.



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page